Foto:

Apropå ledaren om Ålandsfrågor i EU

EU-politik kan verka komplicerat men är extremt viktig för Åland. Den påverkar fisket, tillgång till närproducerad mat och hur åländska företag klarar framtidens utmaningar.

Som exempel kan vi ta skattegränsfrågorna som kräver mycket tid av företagarna på Åland. Det kommer inte att bli enklare. I EU kommissionens ordförande Ursula von der Leyens nya politiska riktlinjer föreslås en ”e-commerce plattform” för att effektivera tull-, skatt- och säkerhets kontroller. När den utformas är det viktigt att vara med och påverka plattformens utformning redan från början. Det finns många fler förslag där vi aktivt måste arbeta för att lösa problem och utmaningar för åländska företag inte minst för jordbruket, fiskenäringen och sjöfarten.
Vi bor på en ö och därför är kommunikationer och transporter livsviktiga. Vi vet redan hur våra transporter påverkades av beslutet att inkludera sjöfarten i utsläppshandeln. Nu är det viktigt att bevaka den fortsatta gröna omställningen så vi vet vad de nya politiska riktlinjerna innebär för Åland.
Daniel Dahlén skriver att Åland skall stärka sin röst i EU i Ålandstidningens ledare 20.8.2024. Han lyfter Ålands Framtids mångåriga samarbete och styrelseplats i EFA, ett Europeiskt politiskt parti som drivit många åländska frågor i EU. Trots vår litenhet har vi med EFA fått in en skrivning om öars specifika ekonomiska och social utmaningar i de nya politiska riktlinjerna för EU kommissionen. Det visar att vi trots vår litenhet kan lyfta frågor i stora sammanhang. Vi vill tacka för erkännandet i Ålandstidningen och passa på att bjuda in de andra åländska partier till ett gemensamt strukturerat samarbete för att driva åländska frågorna på bred front i EU.
Vi ser att också att det finns ett stort intresse för Åland i Bryssel inte minst när det gäller hembygdsrätten och Åland som ett exempel för fred. Vi är många som regelbundet arbetar och deltar i möten så låt oss inleda denna mandatperiod med regelbundna möten mellan alla ålänningar och åländska partier i Bryssel. Då kan vi skapa kontakter och samarbete och som Daniel Dahlén skrev, göra oss större än vad vi är och lyfta oss själva och andra så att vi tillsammans, trots vår litenhet, påverkar Europas och Ålands framtid.
Peggy Eriksson,
ordförande Ålands Framtid och viceorförande för EU partiet EFA.
Maiken Poulsen Englund,
vice ordförande Ålands Framtid och ersättare i EU partiet EFAs styrelse.

Hittat fel i texten? Skriv till oss