Foto:

En befolkningsökning är aldrig bra för klimatet

I onsdagens ledare skriver Linda Blix att låga födelsetal och befolkningsminskning och klimatförändringar är ett problem vi måste ta tag i nu.

De hänger ju ihop, en befolkningsökning är aldrig bra för klimatet, och ledarens underton, att skaffa (fler) barn är det grundläggande problemet i klimatkrisen.
Ponera att vi vore en miljard människor på jorden, i stället för snart 8,5? Skulle vi ha en klimatkris (skapad av människan)? Troligtvis inte, och även om vi haft det hade konsekvenserna varit mycket lägre.

Linda skriver vidare att vi får problem att försörja en åldrande befolkning. Det kan nog stämma, för en generation. Hennes lösning på problemet är att vi ständigt ökar i antal, det vill säga det är fler som försörjer de som blir äldre. Men den metoden funkar ju bara till en gräns. I något skede kommer inte den kapitalistiska expansionen, med allt fler konsumenter, att hålla. Min tro är att den är nära, i Finland och Sverige sker ”world overshoot day” redan i början av april, i vissa länder så tidigt som i februari.

Människan uppgår nu till dryga 36 procent av alla däggdjur, boskap runt 60 och vilda djur just under 4 procent.
Jag tror vidare att de spänningar vi ser i världen, Ukraina och Mellanöstern inte minst, är ett led i att vi börjar vara för många.
Att då indirekt försöka få folk att få dåligt samvete för att de väljer att vara barnlösa, när de snarare borde hyllas, är fel.

Jag kunde rabbla upp åtskilliga exempel på att människans oerhörda befolkningstillväxt och dess negativa inverkan på klimatet, men det finns ju tillgängligt på nätet och i böcker för den som är intresserad.

Jag hade gärna sett en mer konstruktiv lösning, exempelvis en tidigare åländsk representant i Finlands regering föreslog att biståndet styrs till länder som bekämpar överbefolkningen. Skattelindringar för barnlösa et cetera.

The observer
Fråga:Linda Blix svarar:

Tack för din reflektion! Jag håller med om att befolkningsfrågan och klimatkrisen är komplexa och tätt sammanlänkade. Det är sant att en mindre befolkning skulle kunna innebära en lägre klimatpåverkan, men samtidigt står vi inför utmaningen att försörja en åldrande befolkning och upprätthålla välfärden. Jag tror att lösningen handlar om att minska vår miljöpåverkan, oavsett hur stor befolkningen är, och att hitta hållbara sätt att hantera både befolkningsutvecklingen och klimatutmaningarna. Naturligtvis ska ingen känna skuld för att välja att vara barnlös, ledaren handlar snarare om de som vet att de vill ha barn men känner sig tvingade att skjuta upp det på grund av andra upplevda krav. Vänlig hälsning Linda Blix

Hittat fel i texten? Skriv till oss