”Angående påståendet att ett häckande havsörnspar kring Lågskär kan vara orsaken till att ejdern klarat sig så bra i år är ju befängt”, skriver insändarskribenten.
<@Fotograf>Niclas Nordlund
”Angående påståendet att ett häckande havsörnspar kring Lågskär kan vara orsaken till att ejdern klarat sig så bra i år är ju befängt”, skriver insändarskribenten.
Foto: Niclas Nordlund
Foto:

Bild

Får vetskapen om ett örnbo kosta precis vad som helst?

Läste om inventeringen av havsörnsbon på Åland med helikopter som Torsten Stjärnberg med sällskap har utfört på vår ö och det känns så galet att man fortsätter plöja ner pengar i projekt havsörn trots att den i dag är överstor och livskraftig och behöver ingen som helst hjälp.

Jag kan förstå att en fanatiker kring havsörn inte kan sluta och vill fortsätta, men att landskapsregeringens miljöbyrå bekostar hela kalaset med tre dagars helikopterflygning är helt förkastligt och måste ifrågasättas, för vad är nyttan egentligen då vi redan känner till alla bon och havsörnen klarar sig själv och borde lämnas till att klara sig själv? Nej låt pengarna gå till de fågelarter som verkligen behöver hjälp i stället, som ejdern och måskolonier med flera som en överstor havsörnsstam redan utplånat i havsbandet och gjort stor skada för.

Jag kalkylerade på ett ungefär vad detta tredagars helikopterflygande troligen kostade per upptäckt aktivt bo som man konstaterat ”och ändå känt till sedan tidigare”, det blev summa 380 euro per redan tidigare upptäckt bo och i ren miljöförstöring i flygbränsle 32 liter per bo. Detta är förvisso kalkylerat med en normal taxa och en helikopter för fyra personer och en offert kan vara både billigare och dyrare i detta fall ska tilläggas, men det är inget annat än vansinne i pengaslöseri och miljöförstöring med cirka 24.000 euro och 2.000 liter bränsle för att räkna några örnbon och det måste få ett slut.
En berättigad fråga är nog om man räknar bon på samma sätt över hela landet med helikopter och vem som i så fall står för notan där? Det är Nåtö biologiska station som ansökt om att få utföra detta med Paf-medel.
Angående påståendet att ett häckande havsörnspar kring Lågskär kan vara orsaken till att ejdern klarat sig så bra i år är ju befängt men inte föga förvånande det heller då man inget hellre vill ha än ett häckande par på Lågskär då ön skulle bli fullkomlig för arrendatorn Birdlife. Att ejdern klarat sig så bra är ingen annan än vår jaktförvaltare Robin Juslins förtjänst som gjort ett jättejobb i flera års tid nu med att skrämma bort örnarna därifrån med avslutande skyddsjakt som visade sig fantastiskt effektiv.

Niclas Nordlund

Hittat fel i texten? Skriv till oss