Foto:

Mise måste upphöra med olagliga avgifter

I en krönika i Ålandstidningen den 8 oktober var Edgar Vickström nedstämd över bristen på sunt förnuft i offentliga beslutsprocesser. Nu har ni politiker chansen att rehabilitera er och visa att det finns sunt förnuft i offentliga beslutsprocesser.

Nu måste Mises olagliga avgifter på hushållen upphöra! I åratal har Mise, med sitt monopol på avfallshantering, fakturerat hushållen för hantering av avfall för producentansvaret, trots att EU-lagstiftningen tydligt anger att kostnaderna ska bäras av producenterna, inte konsumenterna. ”Den som smutsar ner ska betala.”

Men Mise fortsätter bryta mot EU-lagstiftningen. Enligt EU-direktiv är det producenterna som ska stå för kostnaderna att samla in och återvinna avfall som genereras av deras produkter. Trots detta tar Mise betalt av hushållen för detta, dessutom med stöd av ägardirektiv från Mariehamn, Jomala, Hammarland med flera.
Mise som tvingas slutat ta hand om producenternas avfallsansvar, tar ändå ut samma (till och med förhöjda) avgifter av hushållen. Vad är det hushållen nu tvingas betalar för när det avfallet (80-90 procent av hushållens avfall) inte längre får hanteras av Mise? Det verkar som om Mise antagligen försöker mörka sin olagliga verksamhet eller fylla ett hål i sin budget på hushållens bekostnad.
Mises monopol borde innebära en skyldighet att agera i allmänhetens intresse, inte att missbruka sin makt. En extern granskning måste skyndsamt göras, och om Mise inte kan följa lagen bör deras monopolställning ifrågasättas. Kommuninvånarna ska inte utnyttjas ekonomiskt.

Nu gör Mise en enkät på sin hemsida som handlar om våra åsikter om A- och B-kärlen, om vi kan tänka oss ha B-kärlet kvar till ett lägre pris med mera. Är detta för att blanda bort korten, eller?

Politikerna måste ta ansvar och se till att Mise omedelbart upphör med sina olagliga avgifter. Hushållens pengar ska inte vara en kassako för ett system som bryter mot EU:s regler. Mise måste ställas till svars nu och inte längre vänta på Ålands Förvaltningsdomstols utslag på vårt besvär från januari 2021.

De ledande politikerna i Mariehamn, Jomala, Hammarland med flera som tillåtit Mise att bära upp olagliga avgifter är också moraliskt ansvariga och skyldiga att se till att hushållen får tillbaka för mycket betalda kostnader från Mise. Eller måste man som Vickström bedrövad konstatera att det sunda förnuftet saknas i offentliga beslutsprocesser?
Det är på riktigt dags för en noggrann granskning av kommunernas ageranden och ägardirektiv till Mise särskilt för att säkerställa att hushållen inte betalar för tjänster som varken är tillåtna eller existerar.
PS. Uppskattningsvis har Mise fakturerat hushållen fem miljoner för mycket, nästan hälften så mycket som uppsägningen av elhybridavtalet kostade oss ålänningar.

Rolf Granlund (ÅF)

Hittat fel i texten? Skriv till oss