Foto:

När förnuftet sviktar

I gott sällskap med många andra vanliga ålänningar är jag oroad över landskapsregeringens begränsade förmåga att fatta kloka och på sunt förnuft grundade beslut.

Några exempel är den berömda affären med hybridfärjan som kostade oss tio miljoner euro, den just nu pågående oredan i skärgårdstrafiken som drabbar alla skärgårdsbor, att ålänningar inte får delta i Lotto-spelet, skyddsjakt på havsörn och när en tjänsteman fråntogs sin lagliga rätt att föredra ärenden.
Det senast nämnda exemplet anser jag är särskilt allvarligt och oroande. Det som landskapsregeringen verkligen behöver, är kunniga tjänstemän som har civilkurage och vågar uttala sig när landskapsregeringen är på väg att fatta olagliga beslut. Sådana tjänstemän är en god säkerhetsventil som silar bort landskapsregeringens värsta beslutsgrodor. Därför anser jag att det var ett mycket okunnigt och olyckligt beslut att straffa veterinären. En behandling som kanske förekommer i Nordkorea men som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle, som vi ju så ofta ropar ut att Åland är.

Det minsta som nu krävs är att den som är ansvarig för att veterinären fråntogs denna lagstadgade rättighet, ber om ursäkt och återger tjänstemannen sin lagliga rätt att föredra ärenden. Detta skulle bidra till ökat civilkurage och trygghet bland tjänstemännen och glädja oss vanliga medborgare.

Jens Harberg

Hittat fel i texten? Skriv till oss