Foto:

Otryggt med unga i traktorer på vägarna

Traktorer syns allt mer på vägarna. Vid högstadieskolor och gymnasieskolor. I traktorerna sitter femtonåringar och äldre. Ofta sitter också några kompisar med i hytten. Inte är det helt ovanligt att de har blickarna på en mobil, även föraren!

När ska någon reagera på detta? Trafiksäkerheten äventyras och speciellt för övriga trafikanter. Traktorer och moppar samt mopedbilar kör race och leker med varandra. Och det kan resultera i olyckor, men den detaljen att traktorn är ett betydligt större och tyngre fordon gör att det blir betydligt mera farligt för de övriga ungdomarna.

Nej. Något behöver ändras! Ska man förbjuda traktorer på skolans områden? Eller förnya och modernisera regelverket? Jag vet inte. Men det känns som att det är en tidsfråga innan någon allvarlig olycka sker.
En annan aspekt är miljöaspekten. Dessa ungdomar, som kör stora tunga arbetsfordon till skolan, har ju även skolskjuts – varför inte använda sig av den?
Enligt lagen får traktorer användas i jord- och skogsbruk utan att bränsleavgift betalas, men körs det även på vägarna utan att denna avgift betalats?
Hur som helst så tycker jag att det är trafiksäkerheten som ska styra i första hand. Det behövs att någon tar tag i denna fråga, innan något allvarligt händer!

Orolig medborgare

Hittat fel i texten? Skriv till oss