Foto:

RIKSDAGSBREV: Finlands ekonomi behöver få tillbaka självförtroendet

I OS i Paris kammade Finlands trupp noll, medan de andra nordiska länderna klarade sig bra. Syndabockar och orsaker för de dåliga resultaten söks nu för fullt i den finska pressen.

Problemet är att OS-resultatet också kunde beskriva det ekonomiska läget. Finlands ekonomi och arbetsmarknad har länge klarat sig sämre än de övriga nordiska länderna. Orsakerna till det är flera och har också att göra med näringslivets struktur, historia, kultur och tillgång till gammalt kapital. Men mycket handlar också om självförtroende och framtidstro. Om man inte själv tror att man kan vinna, även om man skulle ha förutsättningar, är det svårt att ta medaljer.

I Finlands ekonomiska debatt finns nu ett narrativ där glaset nästan alltid är halvtomt. Självförtroendet på den kollektiva förmågan att lyckas ta oss an de ekonomiska utmaningarna är kört i botten och lamslår det strategiska tänkandet.

Det riskerar också bli en självuppfyllande profetia då allt för mycket fokus i politiken läggs på nedskärningar och skattehöjningar i stället för att skapa långsiktig tillväxt, samtidigt som vissa röster i finska näringslivet öppet säger att det är bättre att investera utomlands än i Finland. Med sådan inställning skapas inte en grund för framtiden och man outsourcar samtidigt sin egen roll i att vara med och vända Finlands ekonomiska väg då det är ett lagarbete där staten och kapitalet sitter i samma båt.

Som tur är så är inte alla lika dystra om Finlands framtidsutsikter som finländarna själva. Kanske stärkta av OS-framgångarna i Paris investerar många svenska företag i Finland både i forskning och innovation samt utbyggd kapacitet.

Då jag förra veckan besökte Vasa berättade stadsdirektören att de största bolagen i staden investerar 1,9 miljarder euro privata pengar fram till år 2030, detta i tillägg till de miljardinvesteringar som precis gjorts där bland annat Wärtsilä, som nuförtiden har Wallenberg som största ägare, stängt fabriken i Italien och koncentrerat sin motortillverkning till Vasa.

I Vasa gör också japanska Hitachi en 400-miljonersinvestering genom att bygga en ny fabrik som gör produkter som ligger helt rätt i förhållande till samhällets gröna omställning. Skulle samma investeringstakt i Vasa finnas i hela Finland skulle läget vara annat i finsk ekonomi.

Finland har gott om fina företag, med världsledande produkter och toppkunnig personal. Man skulle kunna få många fler och växa dem större om man skulle lyckas få tillbaka självförtroendet, framtidstron och sisu genom att kavla upp ärmarna och investera i stället för att klaga hur dåligt allt går för landet. Finlands ekonomis allra största problem är i dag bristen på självförtroende.

Mats Löfström

Hittat fel i texten? Skriv till oss