Foto:

Skärgårdstrafikens framtid avgörs i Finland

Ålands framtid anser att Åland som örike har både erfarenhet och kunskap att driva fartygstrafik. Vi har kompetens och förståelse för skärgårdsbornas behov här på Åland. Den åländska sjöfarten har byggt upp ett framgångsrikt och blomstrande samhälle, och våra rederier har lyckats bra, även under tuffa tider. Därför känns det trist att vi nu inte ens klarar detta själva, utan överlåter en del av skärgårdsflottan till ett bolag som till hälften ägs av finska staten.

Vi ser inte att det finns något intresse från finskt håll att investera i nytt åländskt tonnage. Finlands ekonomi är i kris, och det sker stora nedskärningar inom det offentliga, även inom sjukvården. Hur ska det då vara möjligt att investera i nytt tonnage för skärgårdstrafiken på Åland?

Är det verkligen lättare att skjuta över besparingar och beslut till någon annan? Vi vet att affärsverk i Finland måste hantera en tuff ekonomisk verklighet, och detta kommer att påverka vad Åland får betala för transporterna. Det kan innebära antingen högre kostnader för landskapet eller färre turer för skärgårdsborna.
Även om vi inte har inflytande i lagtinget, vill vi ändå kunna ställa frågor till regeringen om Axferries. Vad är bolagets mål? Hur ska detta öka ålänningarnas möjlighet till inflytande och garantera säkra, bekväma och prisvärda skärgårdsturer? Är detta början på en ny väg för Åland när det gäller andra stora infrastrukturella investeringar som kommer?

Vi tror på Åland och på den kompetens och förståelse som finns för våra egna behov. Vi får inte bli beroende av andra som kan sätta krav på kostnadstak och nedskärningar för våra livsviktiga transporter. Vi bör istället lära oss av andra autonomier och hur de hanterar sin självstyrelse. Färöarna växer och tar över fler områden, de har till och med ett eget fartygsregister. Ålands framtid är orolig för att vi snart inte längre har någon verklig självstyrelse, utan bara en form av självförvaltning.

Peggy Eriksson ordförande, Ålands framtid
Maiken Poulsen Englund vice ordförande
Jonny Landström
Gunnar Granlund
Lena Andersson
Gunder Andersson
Magnus Jansson

Hittat fel i texten? Skriv till oss