Foto:

Skattegränsarbetet kräver helt nya resurser

Det åländska landbaserade näringslivet är till vissa delar nära smärtgränsen till följd av den byråkrati och merkostnad som den så kallade skattegränsen medför. I flera inlägg i denna tidning har frågan ställts om det finns politiker som är medvetna om hur akut läget är. Svaret till Anna Wennström (den 2.8) och Valtteri Satomaa (den 7.8) är att vi undertecknade är ytterst medvetna om det ansträngda läget och delar till fullo oron över hur situationen förvärras från och med i höst i fråga om varuleveranser från svenska sidan.

Det var till följd av denna oro som vi för drygt två månader sedan föreslog att den befintliga lagen om resandeavgift snarast bör uppdateras så att den vid behov kan sättas i kraft och därmed tillföra bland annat arbetet med en förenklad skattegräns nya och tillräckliga resurser. Detta för att säkra både den landbaserade näringsverksamheten samt rederiverksamheten.
Om skatteundantaget försvinner kommer det att slå oerhört hårt mot rederiverksamheten men även mot landbaserad verksamhet som är i behov av täta och förmånliga transporter. Dyrare transporter leder i förlängningen inte bara till högre kostnader för hushållen utan påverkar även exporten.

Huvudorsaken till vårt förslag om att se över nämnda lagstiftning är att vi i dag har svårt se några andra vägar framåt. Den ständigt pågående processen med en förändrad tullkodex inom EU ger aldrig nya öppningar utan sätter tvärtom stopp för nationella förenklingar. Det krävs helt andra resurser än i dag om Åland på allvar ska vara en spelare inom sistnämnda process. Vårt ministerråd i Bryssel behöver få ett team vid sin sida som enbart koncentrerar sig på att bevaka arbetet med tullkodexen.

Vi politiker har under flera mandatperioder sökt vägar att underlätta skattegränshandeln och i vissa fall fått igenom förenklingar. Skattegränskontoret samt den parlamentarisk arbetsgrupp som i dag arbetar med skattegränsfrågan är exempel på vad som gjorts på senare tid. Men vi politiker behöver göra mer för att underlätta för våra företag och då krävs det resurser. Det är inte heller längre hållbart att Åland ensamt ska betala priset för en färjetrafik som tryggar Finlands och andra länders infrastruktur till havs.
Här behöver hela rederibranschen och alla formella och informella lobbyister lägga allt fokus på att få beslutsfattarna bland annat i Helsingfors att förstå att skattegränsen inte bara är en åländsk problematik. Fortsatt skattefri försäljning är ett måste för Ålands kommunikationer men vi måste göra allt för att undvika att följderna blir en kvarnsten som leder utvecklingen i fel riktning.

@DEBATT/DEBATT_Insändare_signatur:Harry Jansson
Roger Höglund
@DEBATT/DEBATT_Insändare_signature_titel:Lagtingsledamöter Centern

Hittat fel i texten? Skriv till oss