Foto:

Hur tänker ni, KST?

Nina Fellman och Katarina Dahlman på KST. Varför tog ni inte åt er av anmälningarna som kom in till er, utan bara satt dem till er kännedom och sedan i en byrålåda för att glömmas bort?

Ni om någon borde ha börjat utreda ärendet och se efter vad som har hänt. Ni lekte och leker ännu med skattebetalarnas pengar då det gäller färdtjänsten och dessa oklarheter.

Första anmärkningen som kom till er var i augusti 2022 och det beslutet tog man bara till kännedom! Samt att då påstod dåvarande områdesansvarige att det är landskapet som har hand om färdtjänsten. Följande anmärkning som kom till er, kom verkligen via LR och det var i maj 2023. Under hela sommaren skickades det påminnelser om skälig tid vad gäller svaren. Områdesansvarige var på semester hela tiden, under två månader.
Upphandla färdtjänsten? Ska ni göra mera oreda i ett fungerande system? Om landsortstaxin ska sköta om färdtjänsten så blir det inte bra. Landsortstaxin är till 90 procent redan uppbokad då de kör skolbarnen till skolan, simning, tandläkare. Därtill så kommer det att de äldre ska till serviceboendet för att få hjälp med vardagens hygien. Att sedan försöka klämma in de som ska handla, gå till apoteket samt till hälsocentralen, så finns det ingen tid för detta. Ni kommer att gräva er egen grop och den kommer snart att svämma över.

Sedan så ska ni ta bort assistanstillägget från taxiföretagen. Vet ni om att taxichauffören inte bara kör från punkt A till B med en kund, utan de är även sällskap för den äldre och som annars saknar någon att tala med, de är som psykologer och även en allmänna problemlösare för olika saker. Taxichauffören sitter inte bara i sin bil och kör, de hjälpare till med att handla, bära kassar in till kunden som inte klarar av det själv. Ska ni ta bort denna service från taxiföretagen? Det står klart och tydligt i Ålands författningssamling Nr 45/2024 2§.

Taxitaxan kan bestå av två eller flera delar som kan vara: 1) grundavgift, 2) avgift baserad på körsträckans längd, 3) väntetidsavgift, 4) förhandsbeställningsavigt, 5) assistanstillägg, 6) tillägg för varutransport.

Tänker ni bryta mot lagen?
Sedan vad händer med det som finns i direktiven att alla som åker färdtjänst har rätt att välja sin egen taxi? Samt att det inte är fungerande att samåka, då det finns de som har levande hjälpmedel och finns det andra i bilen så kan det leda till katastrof om hunden är en signalhund och kunden får ett anfall, bara för att det sitter andra i bilen och distraherar hundens arbete.

Susann Laag- Söderström

Hittat fel i texten? Skriv till oss