Landskapsregeringen borde säkra en kontinuerlig vindkraftsutbildning på Åland. Det är en satsning som inte är direkt och enbart kopplad till potentialen för åländsk havsbaserad vindkraft. Det är en satsning för en bransch som behöver folk redan i dag.
Vi ålänningar är vana att ha världen som arbetsfält. Att jobba utomlands i perioden och ändå ha hemmet här på Åland är ett känt koncept för vårt samhället. Därför är utbildning i vindkraft en helt naturlig fortsättning på den åländska traditionen med sjöfartsutbildningar.
I mars 2023 lämnade Hållbart Initiativ in en motion till lagtinget som uppmanade landskapsregeringen att dra i gång certifieringskurser för vindkraftsbranschen, förslagsvis via ASA Safety Center. I motionen lyfte vi att det vore en ekonomiskt smart satsning. Sådana kurser skulle underlätta för våra lokala vindkraftsoperatörer samtidigt som kurserna, som har stor efterfrågan, skulle locka folk utifrån. Både kurspriserna och besöken skulle generera pengar till Åland. Behovet av återkommande fortbildningskurser skulle hålla flödet av kursdeltagare i gång.
Motionen fick idel lovord från både regering och opposition. Från regeringshåll sa man att detta redan var på gång. Men blev det något?
Satsningar på utbildning inom vindkraft och förnybar energi handlar om att skapa karriärmöjligheter som finns redan i dag. Men det är också, förstås, en satsning på att stärka Ålands möjligheter att vara en attraktiv ort för framtida satsningar inom förnybar energi.
Det är oroande att dessa relativt lågt hängande frukter – en kontinuerlig vindkraftsutbildning på gymnasiet, och certifieringskurser vid till exempel ASA Safety Center – inte verkar ligga stabilt i korgen ännu.
Alfons Röblom (HI)